Atunci când vă doriți să scădeți în
greutate, vă veți lovi de o gramadă de sfaturi, multe dintre ele
fiind lipsite de dovezi. Cu toate acestea, există o serie de
strategii care par să funcționeze și care se bazează pe niște
studii științifice.
-
Beți apă, în special înainte de mese
Consumul
de apă poate intensifica metabolismul cu aproximativ 30% pe o
perioadă de 1 oră-1 oră și jumătate, ajutându-vă în acest fel
să ardeți câteva calorii în plus. Un studiu a demonstrat că
ingestia unei jumătăți de litru de apă cu jumătate de oră
înainte de masă i-a ajutat pe cei care țineau dietă să mănânce
un număr mai mic de calorii și să piardă mai multe kilograme.
-
Beți cafea, de preferat neagră
Cafeaua
de calitate conține antioxidanți și poate avea numeroase beneficii
asupra sănătății. Cofeina conținută în cafea poate intensifica
metabolismul cu un procent cuprins între 3 si 11% și poate crește
arderea grăsimilor cu până la 10-29%. Aceste beneficii se obțin
cu o condiție: nu adăugați zahăr sau alte ingrediente cu un
conținut bogat în calorii în cafeaua dumneavoastră.
-
Beți ceai verde
Ceaiul
verde (fie sub forma unei băuturi, fie sub formă de suplimente cu
extract de ceai verde) conține cantități mici de cofeină, dar și
o serie de antioxidanți, numiți catechine, care se pare că,
alături de cofeină, stimulează arderea grasimilor.
-
Spalați-vă pe dinți după cină
În
acest fel veți mai puțin tentați de gustările de după masa de
seară.
-
Mâncați mai multe fibre
Fibrele
pot crește senzația de sațietate și consumul lor vă poate ajuta
să vă mențineți greutatea corporală.
-
Mestecați mai încet
Creierul
are nevoie de un timp pentru a înregistra faptul că ați mâncat
suficient. Mestecatul pe îndelete vă poate ajuta să mâncați mai
puține calorii și să crească producția unor hormoni corelați cu
pierderea în greutate.
-
Folosiți farfurii mai mici
Un
truc ciudat, dar care pare de folos, persoanele care îl folosesc
consumând mai puține calorii.
-
Dormiți bine
Somnul pare a fi
la fel de important, precum mâncatul sănătos și exercițiile
fizice. Studiile au demonstrat că lipsa unui somn odihnitor sau prea
puține ore de somn reprezintă unul dintre cei mai importanți
factori de risc pentru obezitate, crescând riscul de apariție a
acesteia cu 89% la copii și cu 55% la adulți.
-
Mancați ouă la micul dejun
Consumul
de ouă poate avea o mulțime de beneficii, printre care și faptul
că vă ajută să scădeți în greutate. Înlocuirea unui mic dejun
bazat pe cereale cu unul care conține ouă vă poate ajuta să
mâncați mai puține calorii în următoarele 36 de ore și să
pierdeți mai multe kilograme și mai multă grăsime. Dacă, din
orice motive, nu puteți mânca ouă, le puteți înlocui cu alte
surse de proteine de calitate.
-
Gătiți cu ulei de cocos
Uleiul
de cocos este foarte sănătos. Conține o serie de grăsimi
speciale, numite trigliceride cu lanț mediu, care sunt metabolizate
într-un mod diferit față de alte grasimi. S-a demonstrat faptul că
aceste grăsimi pot accelera metabolismul cu 120 de calorii pe zi și
pot reduce pofta de mâncare, astfel încât să consumați cu până
la 250 de calorii mai puțin pe zi. Uleiul de cocos nu trebuie
consumat prin adaos, ci prin înlocuirea celorlalte grăsimi pe care
le folosiți la gătitul alimentelor.
-
Renunțați la zahăr
Zahărul
este cel mai nociv ingredient al dietei omului modern, iar
majoritatea oamenilor îl consumă în exces. Studiile demonstrează
o asociere clară între consumul de zahăr și apariția obezității,
diabetului zaharat de tip 2, bolilor cardio-vasculare și a altor
numeroase patologii.
Dacă
vreți să scădeți în greutate, trebuie să renunțați la
consumul de zahăr. Citiți cu atenție etichetele tuturor produselor
pe care le cumpărați, deoarece inclusiv așa numitele mâncăruri
sănătoase pot conține cantități mari de zahăr, acesta fiind un
ameliorator al gustului, motiv pentru care este adăugat în aproape
toate alimentele pe care le cumpărați din magazin.
-
Mâncați mai puțini carbohidrați simpli, rafinați
Carbohidrații rafinați se referă, pe lângă
zahăr, la cerealele sărace în fibre și în nutrienți, cum sunt
pâinea albă și pastele. Hidrații rafinați pot crește rapid
nivelul zahărului în sânge determinând senzație de foame,
apariția poftelor și consumul unei cantități mai mari de alimente
câteva ore mai târziu. În plus, consumul de hidrați rafinați
este legat de riscul de apariție a obezității.
Alegeți
surse de carbohidrați cu eliberare lentă, cum sunt pastele și
cerealele integrale și orezul brun.
Dr Lavinia Antonie
Medic specialist endocrinologie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu