luni, 6 ianuarie 2020

SFATURI MEDICALE PENTRU SCADERE IN GREUTATE !


Atunci când vă doriți să scădeți în greutate, vă veți lovi de o gramadă de sfaturi, multe dintre ele fiind lipsite de dovezi. Cu toate acestea, există o serie de strategii care par să funcționeze și care se bazează pe niște studii științifice.
  1. Beți apă, în special înainte de mese
Consumul de apă poate intensifica metabolismul cu aproximativ 30% pe o perioadă de 1 oră-1 oră și jumătate, ajutându-vă în acest fel să ardeți câteva calorii în plus. Un studiu a demonstrat că ingestia unei jumătăți de litru de apă cu jumătate de oră înainte de masă i-a ajutat pe cei care țineau dietă să mănânce un număr mai mic de calorii și să piardă mai multe kilograme.
  1. Beți cafea, de preferat neagră
Cafeaua de calitate conține antioxidanți și poate avea numeroase beneficii asupra sănătății. Cofeina conținută în cafea poate intensifica metabolismul cu un procent cuprins între 3 si 11% și poate crește arderea grăsimilor cu până la 10-29%. Aceste beneficii se obțin cu o condiție: nu adăugați zahăr sau alte ingrediente cu un conținut bogat în calorii în cafeaua dumneavoastră.

  1. Beți ceai verde
Ceaiul verde (fie sub forma unei băuturi, fie sub formă de suplimente cu extract de ceai verde) conține cantități mici de cofeină, dar și o serie de antioxidanți, numiți catechine, care se pare că, alături de cofeină, stimulează arderea grasimilor.
  1. Spalați-vă pe dinți după cină
În acest fel veți mai puțin tentați de gustările de după masa de seară.
  1. Mâncați mai multe fibre
Fibrele pot crește senzația de sațietate și consumul lor vă poate ajuta să vă mențineți greutatea corporală.
  1. Mestecați mai încet
Creierul are nevoie de un timp pentru a înregistra faptul că ați mâncat suficient. Mestecatul pe îndelete vă poate ajuta să mâncați mai puține calorii și să crească producția unor hormoni corelați cu pierderea în greutate.
  1. Folosiți farfurii mai mici
Un truc ciudat, dar care pare de folos, persoanele care îl folosesc consumând mai puține calorii.
  1. Dormiți bine
Somnul pare a fi la fel de important, precum mâncatul sănătos și exercițiile fizice. Studiile au demonstrat că lipsa unui somn odihnitor sau prea puține ore de somn reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru obezitate, crescând riscul de apariție a acesteia cu 89% la copii și cu 55% la adulți.
  1. Mancați ouă la micul dejun
Consumul de ouă poate avea o mulțime de beneficii, printre care și faptul că vă ajută să scădeți în greutate. Înlocuirea unui mic dejun bazat pe cereale cu unul care conține ouă vă poate ajuta să mâncați mai puține calorii în următoarele 36 de ore și să pierdeți mai multe kilograme și mai multă grăsime. Dacă, din orice motive, nu puteți mânca ouă, le puteți înlocui cu alte surse de proteine de calitate.
  1. Gătiți cu ulei de cocos
Uleiul de cocos este foarte sănătos. Conține o serie de grăsimi speciale, numite trigliceride cu lanț mediu, care sunt metabolizate într-un mod diferit față de alte grasimi. S-a demonstrat faptul că aceste grăsimi pot accelera metabolismul cu 120 de calorii pe zi și pot reduce pofta de mâncare, astfel încât să consumați cu până la 250 de calorii mai puțin pe zi. Uleiul de cocos nu trebuie consumat prin adaos, ci prin înlocuirea celorlalte grăsimi pe care le folosiți la gătitul alimentelor.
  1. Renunțați la zahăr
Zahărul este cel mai nociv ingredient al dietei omului modern, iar majoritatea oamenilor îl consumă în exces. Studiile demonstrează o asociere clară între consumul de zahăr și apariția obezității, diabetului zaharat de tip 2, bolilor cardio-vasculare și a altor numeroase patologii.
Dacă vreți să scădeți în greutate, trebuie să renunțați la consumul de zahăr. Citiți cu atenție etichetele tuturor produselor pe care le cumpărați, deoarece inclusiv așa numitele mâncăruri sănătoase pot conține cantități mari de zahăr, acesta fiind un ameliorator al gustului, motiv pentru care este adăugat în aproape toate alimentele pe care le cumpărați din magazin.
  1. Mâncați mai puțini carbohidrați simpli, rafinați
Carbohidrații rafinați se referă, pe lângă zahăr, la cerealele sărace în fibre și în nutrienți, cum sunt pâinea albă și pastele. Hidrații rafinați pot crește rapid nivelul zahărului în sânge determinând senzație de foame, apariția poftelor și consumul unei cantități mai mari de alimente câteva ore mai târziu. În plus, consumul de hidrați rafinați este legat de riscul de apariție a obezității.
Alegeți surse de carbohidrați cu eliberare lentă, cum sunt pastele și cerealele integrale și orezul brun.
Dr Lavinia Antonie
Medic specialist endocrinologie



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Medicatia care ii poate afecta pe cei cu retentie hidro-salina(edeme)

 Cele mai mai folosite medicamente, fara reteta(OTC*), ne pot afecta sanatatea, mai ales daca suntem predispusi sau avem afectiuni in care r...