sâmbătă, 21 noiembrie 2020

DEPSRE TIROIDITE

Tiroiditele autoimune sunt afecțiuni endocrine destul de frecvente în România, un pacient din 10 se confruntă cu o astfel de patologie. Trei sferturi din cazurile endocrinologilor sunt tiroidite, dar pacienții cu aceste boli ajung și la medici de alte specialități precum medicina internă sau medicina de familie.

Tiroiditele autoimune pot trece de multe ori nediagnosticate, fiindca simptomele sunt atipice, așa ca pacienții sunt plimbați de la un medic la altul. Dr. Lavinia Antonie, medic endocrinolog și dr. Adrian Alecu, medic primar medicină internă vorbesc într-un material video pentru 360medical.ro despre frecvența acestei patologii, dar și despre legătura acesteia cu intoleranța alimentară.

,,Tiroidite avem chiar foarte multe, cred că fiecare medic se întâlnește cu cazuri de tiroidită. Una din patru femei sau unul din 10 cazuri sunt cu tiroidită autoimună în România”, a spus dr. Adrian Alecu.

,,Sunt foarte frecvente, reprezintă principala patologie a glandei tiroide – nu numai la noi. Într-o zi de consultații, peste jumătate din pacienții care vin sunt cunoscuți cu tiroidite și vin la control sau sunt diagnosticați nou cu tiroidite autoimune”, a subliniat și dr. Lavinia Antonie

Deși sunt des întâlnite, ele pot trece de multe ori nediagnosticate, fiindcă simptomele sunt atipice. ,,Mi s-a întâmplat de multe ori să am pacienți cu hipotiroidii severe sau hipertiroidii severe și să fie plimbați pe la varii medici specialiști până au ajuns la endocrinolog să fie diagnosticați”, a precizat medicul endocrinolog.

Dacă tiroiditele sunt cu funcții normale nu dau simptome, în opinia dr. Antonie de multe ori lucrurile sunt intricate, mai ales la vârstnici, unde e mult mai greu să-ți dai seama dacă e o hipotiroidie sau o hipertiroidie.

Majoritatea bolilor autoimune sunt declanșate de predispoziții genetice, însă în ultima vreme este tot mai mult incriminată intoleranța alimentară ca fiind o cauză a tiroiditelor autoimune. Un studiu realizat pe aproximativ 325 de copii arată că tiroidita autoimună este asociată cu boala celiacă. Alte studii efectuate de specialiștii americani reliefează că  4,1% dintre adulții cu tiroidita Hashimoto au boala celiacă și 7,8% dintre copiii cu tiroidita Hashimoto au boală celiacă. În acest context, unii medici iau în calcul și testarea la intoleranțe alimentare.

,,Nu sunt chiar toți cei care ajung să-și facă un test de intoleranță alimentară pentru că sunt anumiți pași care trebuie trecuți până când să reușești să-ți faci un test de intoleranță alimentară. Implică anumite costuri și, din păcate, multă lume este înșelată de aparența costurilor”, a mărturisit dr. Adrian Alecu. În opinia specialistului, în următorii 30 de ani cheltui mult mai puțin pe boala respectivă dacă o rezolvi din timp printr-o investiție logică într-un test care identifică cauza sau cel puțin parțial cauza.

Dr. Lavinia Antonie susține că în momentul acesta nu există o recomandare oficială pe care să o facă pacienților cu tiroidite autoimune să renunțe la gluten.

,,Dacă sunt pacienți care au manifestări, simptome de boală celiacă, de intoleranță la gluten, pacienții aceștia vor fi testați, vor fi trimiși către medicul gastroenterolog și dat un regim corespunzător”, a specificat dr. Lavinia Antonie.

În România se face screening în bolile autoimune de tiroidă, fiind recomandate de rutină și de către medicul de familie și de către alți medici specialiști dozarea de anticorpi, cei care pun diagnosticul de tiroidite.

Interviu despre tioidite cu Dr Antonie Lavinia- 360 Medical.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Medicatia care ii poate afecta pe cei cu retentie hidro-salina(edeme)

 Cele mai mai folosite medicamente, fara reteta(OTC*), ne pot afecta sanatatea, mai ales daca suntem predispusi sau avem afectiuni in care r...