luni, 9 decembrie 2019

PAINE CU MAIA



In continuare, o sa va povestesc despre cea mai simpla varianta de paine cu maia. Mentionez ca informatiile le-am strans de pe mai multe site-uri(Va recomand French Guy pentru Video)
Maiaua se foloseste cand e crescuta(nu in scadere) si plina de bule.
Maiaua este 100% alba, dar eu folosesc maia cu 50 % faina alba si 50% integrala.
Se foloseste formula 1:2:3, adica o parte maia, 2 parti apa si 3 parti faina.
O sa va dau un exeplu cu 100 g maia , 200 g apa si 300g faina(Nu uitati ca trebuie folosit cantarul !).
In apa(la temperatura camerei, plata sau filtrata !) se pune maiaua(care trebuie sa pluteasca, adica este perfecta penru a creste painea !), se amesteca( nu framantam !) si apoi se pune faina, minimum 150 g alba(50%din faina totala), in rest dupa imaginatie, sau toata alba.
Lasam 30 minute pentru autoliza.

Punem sarea 2% (cu un pic de apa pentru dizolvare) din cantitatea de faina, in cazul nostru 7 g(avem 300 g faina pusa +50 g din maia) si incepem sa framantam. Va sugerez varianta in castron, datorita aluatului umed. Sa aveti un castron cu apa la indemana, cu care sa va umeziti mana cu care lucrati. Luati dintr-o margine si duceti spre centru, apoi rotiti castronul si repetati cam 5 minute.
Acum timp de aproximativ 2 ore, la 30 minute avem de efectuat 4 strech and fold-uri (impletire pentru a da rezistenta aluatului- revedeti filmuletul de mai sus). Aceasta operatiune se poate face pe blat cu faina sau intr-o tava cu ulei ! O tinem acoperita intre timp cu un prosop!
Later edit-decembrie 2019 -fac paine cu maia 50% integrala, dupa o singura hranire 1:2:2; maiaua creste in aproximativ 12 ore. Painea  iese mult mai bine dupa formula 0,5/2/3 (maia/apa/faina), a mai manevrabila,autoliza 30 min, o las 4-5 ore ( cu 2 SAF) si apoi in banetone si la frigider aproximativ 18 ore. O scot cu 30 minute inaite de coacere ! Spor !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Medicatia care ii poate afecta pe cei cu retentie hidro-salina(edeme)

 Cele mai mai folosite medicamente, fara reteta(OTC*), ne pot afecta sanatatea, mai ales daca suntem predispusi sau avem afectiuni in care r...