Pe scurt, fara povesti, despre cum sa-ti faci propria maia, sa o intretii(hranesti) si sa faci o paine naturala ca pe vremuri.
Totul incepe cu apa si faina. Atat.
-Apa trebuie sa fie fara clor, adica plata-imbuteliata sau de la robinet, dar filtrata(unii zic ca o lasa peste noapte sa se evapore clorul, incriminat in moartea bacteriilor care vor face aceasta minunata crestere a maielei).
-Faina trebuie sa fie de calitate, chiar bio(raport pret calitate bun la magazinele Naturalia )
-Recipientul in care vom face amestecul(magic...) va fi din plastic sau sticla(asta am folosit eu, adica un borcan).
Eu am incercat prima data vara si nu prea mi-a iesit, adica maiaua era colonizata de niste bacterii producatoare de dioxid de carbon si maiaua crestea din prima zi, foarte mult(semn rau) si din a 3-a zi nu mai crestea. Nu disperati daca nu va iese de prima data, la mine a durat vreo luna pana sa o prind.
Deci, acestea fiind zise, sa incepem. Cea mai simpla varianta este sa punem 40 grame faina(20 grame alba si 20 grame secara)in borcan , apoi 60-70 grame apa(adica amestecul sa fie spre lichid ), acoperim cu o carpa, punem un elastic(NU capacul) si lasam 2-3 zile, pana apar bulele. Dupa aparitia bulelor incepem hranirea. Hranirea inseamna ca peste amestecul din borcan punem parti egale de apa si faina, pentru o maia 100%.(exemplu-30 grame apa si 30 grame faiana-alba , amestec, integrala, in functie de ce maia vrem sa facem). Borcanul va sta undeva unde e cald(daca nu e vara) si nu va fi pozitionat direct in lumina soarelui.
Hranirea se va face zilnic, timp de 5-7 zile, pana cresterea maielei va fi predictibila, adica sa-si dubleze volumul in 8-12 ore.
A doua varianata este luata de pe site-iul - codrul de paine.. Este mai matematica si cu pierdere de maia(o pierdere care merita in final).
Adica in prima zi punem 100 grame de faina( 50 grame alba si 50 grame secara), amestecam cu 100 grame apa si o lasam 24 de ore. Dupa 24 de ore pastram 75 grame de maia, adaugam 75 grame apa(amestecam cu o coada de lingura de lem sau lingura inox) si 75 grame faina(25 secara si 50 grame alba). Acum hraniea se va face la 12 ore, pana incepe sa creasca(va incepe cu bule din ziua 2-3).Continuam aproximativ 5 zile. Cand ajunge sa- si dubleze/tripleze volumul in 8 ore insemana ca e gata pentru facut paine(se mai poate testa in apa, se toarna cu o lingurita maia intr-un vas cu apa si daca pluteste, e buna). Se mai hraneste inca 5- 7 zile DOAR cu faina alba, ca sa capete putere.
Ok, acum daca facem paine zilnic/la 2 zile o tinem la temperatura camerei si continuam hranirea la 12 ore. Daca facem paine mai rar, o tinem la frigider(borcan cu capac bine strans) si o putem hrani la 7-10 zile(altii zic ca si mai mult).
Ce am descoperit si nu spune nimeni despre hranirea maielei tinuta la frigider este ca atunci cand scoatem maiaua, o lasam pentru 30-60 minute sa se acomodeze, apoi o hranim pentru a face paine. Dupa prima crestere luam 10-15 grame, o amestecam cu 1:1:1 si o bagam la loc in frigider sau, daca nu facem paine, o scoatem din frigider, o lasam 30 minute, pastram 10 grame, o hranim 1:1:1, o mai lasam 15-30 minute(la maiaua integrala mai putin) si o bagam la loc la rece.
De mentionat ca multi spala borcanul(fara dero), la fiecare hranire, dar eu am descoperit ca nu ajuta. Borcanul mai trebuie spalat din cand in cand, cand devine prea murdar si nu putem urmari cresterea.
Idee e ca dupa ce maiaua se maturizeaza, este nevoie de cantitati mici si pierderile se vor reduce.Unii o hranesc dupa ce o scot din frifider in functie de miros in proportia 1:4:4(1 parte maia, 4 parti apa si 4 parti faina) daca e mai acida(miros intepator) sau 1:3:3 daca nu e acida si apoi la 12 ore cu 1:2:2. Rezulta ca inainte de a face paine, daca tinem maiaua la frigider este nevoie de minimum 2 hraniri. Eu recunsoc ca hranesc mereu 1:1:1, dar maiaua mea are cateva luni, adica e inca tanara!
Later edit: E mai bine sa o hranim variat 1:2:2, apoi pentru paine 1:1:1. Am o maia de vreo 2 luni, 50% integrala si fac paine dupa o singura hranire 1:2:2 si e super OK !
Later edit: E mai bine sa o hranim variat 1:2:2, apoi pentru paine 1:1:1. Am o maia de vreo 2 luni, 50% integrala si fac paine dupa o singura hranire 1:2:2 si e super OK !
Sfaturi utile:
Hranire 1:2:2 inseamna o parte maia, 2 parti apa si 2 parti faina.
Hranire 1:2:2 inseamna o parte maia, 2 parti apa si 2 parti faina.
Va trebuie cantar si o carioca permanenta pentru a nota greutatea borcanului cand e gol. Pentru a putea tine evidenta cresterii maielei dupa hranire, va trebuie o carioca normala ce poate fi stearsa.
Spor si have fun !
Stefan
Stefan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu