marți, 3 decembrie 2019
Pledoarie pentru dozarea calcemiei
Desi pare o analiză banală și de multe ori nu intră în analizele de rutină care sunt recomandate pacientului,determinarea nivelului de calciu din sânge poate constitui de multe ori cheia către un diagnostic.
Întâi și întâi trebuie spus ca o valoare
prea mică sau prea mare a calciului în sânge (dacă a fost dozat corect) indică întotdeauna o problemă; nu există caderi de calciu, calciul nu urcă și coboară spontan. Ceea ce sunt denumite căderi de calciu, sunt orice altceva (lipotimii din varii cauze de cele mai multe ori, stări de suprasolicitare emoțională), dar nu fluctuații spontane ale calciului în sânge. Un om sănătos, cu o dietă cu o cantitate optimă de calciu si un nivel normal de vitamina D, va avea o calcemie corectă. De fiecare dată când găsim în analizele pacientului o calcemie modificată trebuie să ne punem un semn de întrebare și să îi recomandăm pacientului investigații suplimentare, printre care și consult endocrinologic.
De multe ori cauzele hipercalcemiei sunt tratabile, rezorvabile și descoperirea lor la timp poate preveni o serie de complicații.
Din păcate, hipercalcemia determină rareori simptome. Simptomele sunt în general, constipație, greață, vărsături, durere abdominală, scadere a poftei de mancare, urinat frecvent, ceea ce determină deshidratare și sete crescută.
Hipercalcemia netratată timp îndelungat poate provoca pietre la rinichi, fracturi spontane și modificări la nivelul oaselor, insuficență renală, care uneori poate fi ireversibilă. .
Hipercalcemia foarte severă determină frecvent disfuncție cerebrală cu confuzie, tulburări emoționale, delir, halucinații și comă. Pot apărea slabiciune musculară, ritm cardiac anormal.
Întotdeauna hipercalcemia severă reprezintă o urgență medicală.
Am avut recent 2 cazuri de hipercalcemie în clinica. Ambii pacienți cu același diagnostic, de hiperparatiroidism primar (una dintre cele mai frecvente cauze de hipercalcemie, în care una sau toate cele patru glande paratiroide produc în exces parathormon, hormon care contribuie la controlul cantității de calciu din sânge), dar cu evoluți extrem de diferite.
Primului pacient, fără o simptomatologie semnificativă, cu excepția unei litiaze renale recidivante, i s-a recomandat dozarea calcemiei de catre medical reumatolog in contextual unor dureri articulare difuze. În urma rezultatului, pacientului i s-au făcut investigații suplimentare, s-a pus diagnosticul de hiperparatiroidism primar, s-a localizat adenomul paratiroidian ecografic și cu ajutorul scintigrafiei, pacientul a fost operat, iar acum lucrurile au revenit la normal.
Cea de-a doua pacientă s-a prezentat cu stare generală alterată, vărsături, urinat frecvent, deshidratare importantă și scădere ponderală. Printre analizele de rutină recomandate de către medical internist care a făcut evaluarea inițială, s-a numărat și dozarea calcemiei, care a relevat o hipercalcemie severă. În plus pacienta prezenta insuficiență renală severă. S-au facut investigatii suplimentare, s-a pus acelasi diagnostic de hiperparatiroidism primar, s-a facut localizarea imagistică a adenomului, pacienta a fost operate. Din fericire insuficienta renala s-a remis postoperator, dar pacienta prezinta acum osteporoza severa, care necesită tratament imediat. O particularitate a acestui caz este ca pacientei i s-a dozat o calcemie cu mai mulți ani în urmă, care a fost crescută, dar care nu a ridicat nimănui un semn de întrebare, pacienta fiind chiar felicitată ca stă foarte bine cu nivelul
calcemiei.
Același diagnostic, dar două prezentări atât de distincte, diferența fiind data de rapiditatea punerii unui diagnostic corect.
În încheiere: dragi colegi, dozați calcemia pacientului, introduceți această analiză între analizele de rutină, pentru că de multe ori, din păcate, o hipercalcemie poate ascunde un diagnostic mai grav decât cel menționat de mine anterior (un cancer osos sau metastaze osoase, un mielom multiplu, etc); dragi pacienți, dozați-vă din când în când calciul din sânge, asigurați-vă că sunteți bine!
Sănătate, ca-i mai bună decât toate!
Dr. Lavinia Antonie
Medic specialist endocrinolog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Medicatia care ii poate afecta pe cei cu retentie hidro-salina(edeme)
Cele mai mai folosite medicamente, fara reteta(OTC*), ne pot afecta sanatatea, mai ales daca suntem predispusi sau avem afectiuni in care r...
-
Tiroiditele autoimune sunt afecțiuni endocrine destul de frecvente în România, un pacient din 10 se confruntă cu o astfel de patologie. Trei...
-
Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cupr...
-
Medicina interna, gresit catalogata ca medicina generala (vestitul “generalist”), este o specialtate in sine, care practicata de un medi...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu