miercuri, 4 decembrie 2019

DESPRE VARICE si TRATAMENTUL LOR !

   
   Boala venoasa si varicele sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din întreaga lume.
   Desi multe persoane se adreseaza medicului pentru partea estetica, varicele implica si un risc important asupra sanatatii, putand duce la ulcer venos, tromboflebite si chiar trombembolism pulmonar(o afectiune cu risc vital !)


   Afectează în mod predominant  femeile,  dar varicele pot apărea şi la bărbaţi. Această afecţiune medicală este legată, în primul rând, de anumite tipuri de locuri de muncă, ce presupun o activitate ce se dasfasoara predominant în picioare sau pe scaun. 
  O cauză importantă poate fi factorul ereditar (rude cu varice, mai ales de la varste tinere). La cauze se pot adăuga sarcinile multiple, obezitatea si fumatul.

  Diagnosticul este simplu, prin examen clinic si ecografie Doppler venoasa, care ne arata gradul disfunctiei venoase, extensia varicelor si ne indica ce tratament trebuie aplicat.
  Tratamentul insuficientei venoase(implicit si al varicelor) este de mai multe tipuri si, de obicei, este o combinatie a celor de mai jos:


  • modificarea  stilului de viata- oprire fumat(esential), exercitii la locul de munca, scadere in greutate etc
  • purtarea de ciorapi compresivi
  • tratament medicamentos
  • tratament chirurgical(scleropterapie, laser sau interventia propriu-zisa)

Dr. Stefan Marinescu
Medic primar medicina interna
Comp. eco generala si vascular

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Medicatia care ii poate afecta pe cei cu retentie hidro-salina(edeme)

 Cele mai mai folosite medicamente, fara reteta(OTC*), ne pot afecta sanatatea, mai ales daca suntem predispusi sau avem afectiuni in care r...